Білі гриби

Скільки не пишу про рідкісний мед, гриби, настоянки, трави...
І завжди знаходяться "спеціалісти", які знають про все це краще, знають де знайти всього цього більше і купити дешевше.
Тому цей невеличкий "екскурс" в істинну природу Карпат для тих, хто таких "спеців" слухає.
Як і всі Ви, я завжди купував мед, зібраний на геномодифікованих плантаціях рапсу чи соняшника. Дешево і сердито.
Виносять сотню вуликів на поле, де до горизонту видно лише рапс. Він так гарно цвіте...
Бджілки вилетіли, пролетіли метр-два і повернулися.
Вилетіли знову.
Через кілька днів нікуди вже ліпити той "геномодифікований" мед. Вивезли в міста. Продали. Дешево і солодко.
По 120 гривень за літрову баночку.
І купець задоволений, і продавець в ажурі.
І нікого не хвилює, що в тому меді оригінальною є лише назва.
А користі взагалі ніякої...
А хто з вас чув про смерековий мед?
Один з десяти тисяч!
А хто його бачив?
Один з двадцяти тисяч!
А хто куштував?
Один зі ста тисяч!
Ви хоча б розумієте, як його збирає бджола?
Відповім - бджола буде збирати згустілі солодкі краплини на квітучій смерековій гілці лише тоді, коли поруч не знайде нічого схожого на квітку. Бджола, що зібрала смерековий мед і заклала його в соти, живе вдвічі менше, ніж бджола, яка збирає мед на полях сонячника чи в квітучих садах.
Для того, щоб бджола зібрала смерековий мед, вілик треба занести в смерековий ліс, де ця смерека зацвітає один раз на 5-7 років!
Хто з вас бачив смереку, що цвіте?
Один с сотні тисяч!
А дві цвітучі смереки поруч?
Ніхто! Тепер уявіть, скільки треба налітати тим бджолам, щоб зібрати банку меду...
Питання по ціні відпаде.
Розумний зрозуміє.
Те саме про гриби!
Кажуть, що десь під Житомиром чи під Києвом літрова банка маринованих білих грибів коштує 120 гривень.
Вірю.
Але чомусь ніхто не каже, що в тих грибах кількість алюмінію, для прикладу, в півтори тисячі разів більша, ніж в грибах карпатських. Те саме по залізу, стронцію чи кадмію...
То купуйте ту "таблицю Мєндєлєєва" по 120 гривень і їжте, смачного! Навіщо лізти зі своїми "розумними" коментами в чужий город?
Говорити про те, що в Карпатах ростуть не лише білі (безликі) гриби, але й болетуси королівські, соснові, бронзові, і вони обов'язково будуть в баночці, сенсу немає. Бо лише один з мільйона чув такі назви і здатен розрізнити смак тих грибів.
Про гордумани (тунт, коров'як, пістряк, корбан) взагалі мова не йде. Його в лісі знаходять лише сотні людей в Україні. А в наших баночках грибів ви їх побачите обов'язково!
Тепер скажіть - чому гриби карпатські мають коштувати стількі, як "мєндєлєєвські"?
Їх порівнювати - це все одно, що порівняти "запорожець" 1972 року випуску з новим Ламборджині!
Про коріння!
Тиждень тому ми були на полонині Дуконя і за годину накопали 300 грамів кореня rалгана (він росте лише на великих висотах).
Зате на кожному ринку від Ужгорода до Славянська його продають по 30 гривень пакетик!
Не дивно?
Вам не приходило в голову, що то не корінець калгана?
Чи вам однаково що пити?
Німецькі вчені колись підрахували, що після повалення Берлінської стіни, її залишки продали за стільки, що з них можна було побудувати тисячу сімсот повалених стін...
Мені здається, що з калганом відбувається те саме...
Пляшка хорошої горілки коштує сто гривень, а пляшка горілки, настояна на корені калгана - дев'яносто!!
Не дикість?
Тому прошу вас, перед тим, як щось коментувати, подивіться хоча б у Вікіпедію.
А потім подумайте що ви пишете.
Дякую, що дочитали.
Сподіваюся, що і зрозуміли!